İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisinde 2015-2019 Arasında Yayınlanan İktisat Makalelerinin Bibliyometrik Analizi - DİLEK, Serkan (Journal of the Human and Social Sciences Researchers, 2020)
2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de üniversite sayıları ve bu üniversitelerin altındaki iktisat bölümleri artış göstermiştir. Dolayısıyla iktisat bölümlerindeki öğretim üyeleri, araştırmacılar ve iktisat konusundaki bilimsel araştırmaların sayısı artmıştır ve artışın süreceği düşünülmektedir. Bu sayılara istinaden iktisat biliminin Türkiye’de geliştiği söylenebilir. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2012 yılından beri yayınlanmakta ve TRDizin başta olmak üzere saygın indekslerde taranmaktadır. Dergide iktisat dâhil olmak üzere sosyal bilimler alanlarında makaleler yayınlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı 2015-2019 yılları arasında İnsan ve Toplum Bilimleri dergisinde yayınlanan iktisat makalelerinin bibliyometrik analizini gerçekleştirmektir. Bibliyometrik araştırmalar, ilgili bilim dalında yaşanan gelişmeler hakkında dergi yöneticileri ve araştırmacılara fikir vermektedir. Bu araştırma ise iktisat konusundaki çalışmalar ile İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi’nin gelişmesi açısından fikir vermektedir. İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan iktisat makalelerinin çoğu bir ve iki yazar tarafından yazılmıştır. Bu sonuç, iktisadın sosyal bilim olması ve sosyal bilimler alanında çalışmaların az yazarlı olmasının doğasından kaynaklanmaktadır. 2017 yılından beri iktisat alanında makalelerin sayısında artış görülmüştür. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi’nde Türkiye’nin tüm bölgelerindeki üniversitelerden araştırmacıların yazdığı makaleler yayınlanmıştır. Başta gelen üniversiteler Karabük ve Uşak’tır. Ayrıca yayınlanan makalelerin çoğu Türkçe dilinde yazılmıştır. Yazarların çoğu ise doktora sahibi akademisyenlerdir. 2017 yılından itibaren amprik çalışmaların ağırlığının arttığı görülmektedir. Bu ise iktisat alanında yapılan araştırmaların gidişatı ile doğru orantılıdır.