Okul öncesi fen eğitiminde drama ve kukla uygulamalarının öğrenmenin kalıcılığına etkisi - Aydın, Rabia (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi programında yer alan vücut organlarını tanıma çerçevesinde dolaşım sisteminin öğretiminde drama ve kukla uygulamalarıyla öğrencilerin öğrendikleri bilgilerin kalıcılığı üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında okul öncesi kurumunda öğrenim gören 5 yaş grubundaki çocuklardan kontrol grubu 10 öğrenci ve deney grubu 10 öğrenci olmak üzere, toplam 20 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubu öğrencilerine haftada 3 gün iki etkinlik zamanı süresi olmak üzere, toplamda 3 hafta kayıtlı bulundukları anasınıflarında uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise dolaşım sistemi konusu organ maketiyle aynı süre zarfında öğretilmiştir. Uygulamanın sonunda ise her iki gruba da aynı ölçüm araçları son test olarak yeniden uygulanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak çizim ve görüşme yöntemleri kullanılmış olup, görüşme esnasında çocukların cevapları araştırmacı tarafından yazılmıştır. Son test yapıldıktan 3 hafta sonra deney ve kontrol gruplarına ölçüm araçları kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Araştırma da nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çizimler ve sorular üzerinde puanlama yapılırken incelenen özelliğin varlığına veya yokluğuna bağlı olarak 1 veya 0 puan ile kodlanmıştır. Araştırma kapsamında yapılan deneysel işlemin test edilmesi v amacıyla gruplardaki birey sayılarının az olmasından dolayı parametric olmayan istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Bu amaçla deney ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Gruplara ait tekrarlı ölçümler için diğer bir ifade ile her bir grup içinde ön test, son test ve kalıcılık testlerinin karşılaştırılması amacıyla Friedman Testi kullanılmış ve istatistiksel olarak anlamlı olan sonuçlarda farkın kaynağını tespit edebilmek amacıyla Durbin-Conover çoklu karşılaştırma (posthoc) testi kullanılmıştır. Analizler SPSS-25 ve Jamovi 1.6.4 programları ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda; “Dolaşım Sistemi” ni Drama yöntemi ve Kukla teknikleriyle işleyen deney grubu öğrencilerinin ve organ maketiyle aynı konuyu işleyen kontrol grubu öğrencilerinin son-test başarı puanlarında deney grubu lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, deney grubundaki öğrencilerin bilgilerinin kalıcılık düzeylerinin kontrol grubundaki öğrencilere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Okul Öncesi, Fen Eğitimi, Dolaşım sistemi, Drama yöntemi, Kukla tekniği, Kalıcılık