Hadislere Göre Namazda Kıraat ve Hz. Peygamber'in (s.) Kıraati - Erdim, Sinan (Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Ilahiyat Fakultesi Dergisi, 2024)
Namaz kılınırken kıraat edilip edilmeyeceği veya nasıl ve ne kadar edileceği ile ilgili kaynaklarımızda farklı görüşler ve rivâyetler nakledilmiştir. Bu bağlamda makalede namazda kıraatin Hz. Peygamber döneminden itibaren izini sürmeyi ve bazı sorulara cevaplar bulmayı amaçlamaktayız. Örneğin risâletin başlangıcından itibaren aynı kıraat şekli mi söz konusudur? Yani önce Fâtihâ sûresi ardından da bir sûre mi okunurdu? Ya da süreç içerisinde okuma şeklinde farklılıklar söz konusu olmuş mudur? Yani İslâmiyetin değişik kabileler ve milletler arasında yayılması kıraat hususunda bazı fetvâlara ve tedbirlere sebebiyet vermiş midir? Cevabını aradığımız bir başka husus ise Hz. Peygamber’in düzenli bir şekilde namazda Fâtiha sûresini okuyup okumadığıdır. Bu araştırmada Hz. Peygamber’den ve sahâbeden ve yer yer de tâbiînden gelen rivâyetlerinden hareketle bu sürecin izi sürülmeye çalışılarak bu soruların cevaplar aranacaktır.