Hayat bilgisi dersinde Yeşil STEM etkinliklerinin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin geri dönüşüm farkındalıklarına etkisi: Doğada Hayat ünitesi örneği - Karakaya, Sema (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Çağımızın en önemli sorunlarından biri halini alan çevre sorunlarına karşı öğrencilerin bilgi sahibi olması son derece önemlidir. Çevre sorunları içinde önemli bir yer tutan geri dönüşüm kavramına ilişkin öğrencilerin farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmacı üçüncü sınıf hayat bilgisi dersinin 6. ünitesi olan “Doğada Hayat” ünitesi kazanımlarını Yeşil STEM etkinlikleri kapsamında uyarlamıştır. Bu araştırmada Yeşil STEM etkinlikleri ile öğrencilerin geri dönüşüm farkındalıklarının ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu araştırma için ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan bir ilkokulda 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde 3. sınıfa giden toplam 25 öğrenciyle yürütülen çalışmada veri toplama aracı olarak kelime ilişkilendirme testi ve çizme-yazma tekniğinden yararlanılmıştır. Deney ve kontrol grubu son test verileri karşılaştırıldığında öğrencilerin Yeşil STEM etkinlikleri ile geri dönüşümü yapılabilen/yapılamayan ürünler hakkında bilgilerini genişlettikleri, geri dönüşümü yapılabilen ürünlerin nerelerde ve nasıl kullanılabileceği ve geri dönüşümün çevreye etkileri konularında ayrıntılı bilgi sahibi oldukları görülmektedir. Küçük yaşlardan itibaren Yeşil STEM etkinlikleri ile çalışan öğrenciler sorunları çevreci bir bakış açısıyla inceleyeceğinden mevcut çevre sorunları çözmek, olası çevre sorunları ise önlemek için çalışmalar yapması beklenmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçların Yeşil STEM ve ilkokul müfredatındaki çevre içerikli derslerin entegrasyonuna yönelik etkinliklerin geliştirilmesinde fikir oluşturulması beklenmektedir.
The effect of Green STEM activities in life sciences course on the recycling awareness of primary school 3rd grade students: An example of Life in Nature unit
Keywords: Stem; Yeşil STEM; Geri Dönüşüm Farkındalığı; Hayat bilgisi