Kurumsal İletişimin ve Örgütsel Vatandaşlığın Dönüm Noktası Sessiz İstifa Üzerine Derinlemesine Bir Bakış - Karakulle, İsmail (Gumushane University E-Journal of Faculty of Communication, 2025)
Önemi her geçen gün artan sessiz istifa kavramı, örgütlerin amaç ve hedeflerini gerçekleştirmesinde, rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü elde etmelerinde önemli bir engeldir. Bu durum örgütlerin sessiz istifa ile mücadele etmeleri ve gerekli önlemleri almalarını ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı, sessiz istifa kavramının ne olduğu hakkında geniş bir bilgi vererek, kavramın kurumsal iletişim ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Çalışma kapsamında ulusal ve uluslararası literatürde yer alan çalışmalar irdelenmiştir. Çalışmanın teorik çerçevesi literatür taraması sonucunda oluşturulmuştur. Literatür taraması sonucunda kavramın daha iyi anlaşılması amacıyla ortaya çıkış biçimi, gelişimi ve literatürde yer alan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra sessiz istifa kavramı ile kurumsal iletişim ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Kurumsal iletişimin zayıflığı ve örgütsel vatandaşlık davranışının azalması sessiz istifaya neden olduğu ortaya konmuştur. Sessiz istifanın belirtileri ve nedenleri belirlenerek, sessiz istifanın çözüm yolları tartışılmıştır. Önceki çalışmalarda sessiz istifa kavramının genel hatlarıyla elde alındığı görülmektedir. Bu çalışmada sessiz istifa kavramının kurumsal iletişim ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisi incelenmiştir. Bu açıdan çalışma literatürdeki önemli bir boşluğu doldurması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca gelecekteki çalışmalarda farklı konular ile ilişkisinin incelenmesine katkı sağlaması açısından ortaya konulmuş bir çalışmadır.