Is It Legally Possible to Set Forest Fires for Scientific Purposes ? - Güloğlu, Yavuz; Belkayali, Nur; Bulut, Alper (Kastamonu University, 2017)
Ozet Calismanin amac i: Bilimsel amaclarla orman yanginlarinin gerceklestirilmesi hakkinda ormancilik yonetiminin verecegi izinlerin, yururlukteki mevzuat hukumleri ve idare hukuku ilkeleri isiginda incelenmesi ve cozum sunma konusunda etkili stratejiler gelistirilmesi, bu calismanin amacini olusturmaktadir. Calismanin alani: Bu calisma, Turkiye’de bilimsel amaclarla, ormanlarda yangin cikarilmasina yonelik olarak bilerek, isteyerek ve taksirle cikartilan tum yanginlari kapsamaktadir. Materyal ve yontem: Calismanin ana materyalini, Turkiye’de orman yanginlarina iliskin uygulanan meri mevzuat olusturmaktadir. Ote yandan arastirmanin yontemi, bilimsel amacli orman yanginlarinin hukuki niteligini belirlemek icin bu faaliyetlerin yururlukteki mevzuat hukumlerine uygunlugunun saptanmasidir. Sonuclar: Yururlukteki mevzuat hukumleri goz onunde bulunduruldugunda, orman idaresinin ormanlik alanlarda bilimsel amaclarla olsa dahi ormani yakmaya izin vermeye yetkisi olmadigi, ayrica bu yonde idareye islem yapmaya izin veren herhangi bir yasal duzenleme olmadigi gorulmektedir. Boyle bir isleme izin verilmesi durumunda, izin veren kamu gorevlisine hukuki ve cezai yukumlulukler dogabilecektir. Arastirma vurgulari: Bilimsel amaclarla orman yangini gerceklestirilmesine izin veren idare ve idarenin ajani hakkinda, hukuki ve cezai sorumluluk dogmamasi icin hukuki bosluklarin doldurulmasina yonelik duzenlemeler yapilmalidir. Ayrica yapilacak bu yasal duzenlemeyle izin verme yetkisi, sadece tek bir kisiye degil bir komisyona verilmelidir.
Keywords: Orman yangını; Suç; İdari izin; Hukuka uygunluk; Forest fire; Crime; Administrative Leave; Compliance with Laws; 15. Life on land; 16. Peace & justice