Probiyotikler, Prebiyotikler, Sinbiyotikler - Taşdemi̇r, Aysun (Saglik Akademisi Kastamonu, 2017)
Probiyotikler “pro” ve “biota” olarak iki kısımdan oluşan “for life” anlamını taşıyan canlı mikroorganizmalar, prebiyotikler ise kolon bakterilerinin sayı ve aktivitelerini ve probiyotiklerin etkisini arttıran, sindirilmeyen karbonhidratlardır. Son yıllarda yapılan çalışmalar probiyotiklerin gastrointestinal sistem hastalıkları üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Prebiyotiklerinde yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını uyararak, probiyotik etkiye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu derlemede probiyotik ve prebiyotiklerin beslenmedeki önemi vurgulanarak bu konuda yapılan çalışmalar özetlenmiştir.
Keywords: Medicine (General); probiyotikler; prebiyotikler; sinbiyotikler; probiotics; prebiotics; synviotics; R5-920; probiotics; synviotics; probiyotikler; sinbiyotikler; prebiotics; prebiyotikler; 3. Good health