SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALTERNATİF ÖĞRETİM TEKNİKLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - BULUT ATAK, Zehra (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Alternatif öğretim teknikleri öğrencilerin herhangi bir konuya ilişkin çeşitli bilgi, beceri ve değerleri daha kolay kazanmalarını sağlayan öğrenci merkezli tekniklerdir. Hiç kuşkusuz bu tekniklerin Sosyal Bilgiler dersinde kullanılmasında en büyük görev öğretmenlere ve geleceğin öğretmenleri olan öğretmen adaylarına düşmektedir. Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının alternatif öğretim teknikleri hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel metodoloji kapsamında olgubilim yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcı grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören 1., 2., 3. ve 4. sınıftan 10’ar olmak üzere toplam 40 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının alternatif öğretim tekniklerine ilişkin görüşlerini almak için yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Form hazırlanırken öncelikle soru havuzu oluşturulmuş, ardından sorular üç sosyal bilgiler alan eğitimi uzmanı tarafından incelenmiştir. Hazırlanan formun geçerlik, güvenirlik ve kullanışlılığının artırılması amacıyla ön çalışma yapılmış, bu bağlamda form 30 öğretmen adayına uygulanmıştır. Elde edilen dönütler doğrultusunda forma son hali verilmiştir. Çalışmada toplanan veriler içerik analizi aracılığıyla çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda öğretmen adaylarının alternatif öğretim tekniklerinin tamamına yönelik bilgi sahibi olmadıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının alternatif öğretim tekniklerine ilişkin bilgilerinin 2. sınıftan itibaren giderek azaldığı ve benzer kavram yanılgılarına sahip oldukları görülmüştür. Bu durum öğretmen adaylarının ileriki yaşamlarında derslerinde alternatif öğretim tekniklerini sınırlı düzeyde kullanacakları veya hiç kullanmayacakları ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.
Keywords: Sosyal Bilgiler, öğretmen adayı, alternatif öğretim tekniği