ÇEŞİTLİ KİMYASAL BİLEŞİKLERİN HASTANE KÖKENLİ PATOJENLER ÜZERİNDE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - GÖKÇE, Hanife (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Yapılan bu tez çalışmasında hastanelerde yaygın olarak kullanılan bazı antiseptik çözeltiler ve dezenfektanların, hastane kökenli çoklu ilaç direnci gösteren gram negatif ve gram pozitif bakteriler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada çoklu ilaç direnci gösteren Esherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Enterobacter aerogenes, Serratia odorifena, Proteus vulgaris, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus MRSA, Staphylococcus aureus MRSA + MDR, Providencia rustigiannii ve Achromobacter sp. olmak üzere toplamda 11 adet hastane kökenli (klinik izole) bakteri örneği ve hastanelerde ortam, tıbbı alet ve cihaz dezenfektanları olarak kullanılan Babiclear (Antiseptik Sıvı Sabun), Detro OPA, Germocid, Babicoole (Alkol Bazlı Hızlı Yüzey Dezenfektanı) ve Hibitanol solüsyonu kullanılmıştır. Kimyasal dezenfaktanların bakteri üremesini inhibe eden en düşük konsantrasyonunu belirlemek amacıyla sıvı dilüsyon yöntemi ile minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) değerleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, klorheksidin glukonat ve alkol içeren solüsyonların bakteriler üzerinde son derece etkili olduğu gözlenirken, içeriğinde özellikle çözücü enzimlerin (lipaz, proteaz, amilaz ve karbonhidraz) bulunduğu kimyasalların ise diğer solüsyonlara göre daha düşük etki gösterdiği gözlenmiştir.
Keywords: Antiseptik çözeltiler, dezenfektanlar, hastane kökenli mikroorganizmalar, çoklu ilaç direnci gösteren mikroorganizmalar, minimum inhibisyon konsantrasyonu, MİK