Okulöncesi Eğitim Programını Değerlendirme Ölçeği’nin Geliştirilmesi - Ünver, Naim (Kastamonu Egitim Dergisi, 2020)
Bu calisma, MEB Okul Oncesi Egitim Programini degerlendirme olcegi hazirlamak amaciyla yapilmistir. Olcegi gelistirmek icin oncelikle okuloncesi alaninda yaygin olarak kullanilan, coklu zekâ, gelisimsel etkilesim, duyussal bilis, bilissel gelisimcilik, davraniscilik ve Waldorf yaklasimlari incelenmis ve madde havuzunda her bir yaklasimdan 18 soruya yer verilmistir. 108 sorudan olusan aracin bu ilk hali, kapsam gecerligi calismasi icin alanda 15 uzmanin goruslerine sunulmustur. Uzmanlarin onerileri dogrultusunda soru maddelerinde duzenlemeler yapilmis ve araca son sekli verilmistir. Kume ornekleme yontemi esas alinarak NUTS12’ye gore belirlenen 12 bolge icinden nufus yogunlugu yuksek olan ve birbirine komsu olmayan 12 il secilerek, bu illerdeki resmi okul oncesi egitim okullarindaki toplam 324 ogretmene uygulanmistir. Olcegin guvenirlik calismalari icin elde edilen verilere sirasiyla kuresellik testi, cizgi grafigi analizi, acimlayici faktor analizi, guvenilirlik katsayisi hesaplama analizi, madde analizi uygulanmistir. Ayrica olcme aracinin guvenilir oldugunu belirlemenin bir baska yolu olan Friedman’s Ki-Kare testi ve Sperman-Brown (Testi Yarilama) Testi uygulanmistir. Bu analizler dogrultusunda olcegin guvenirliginin yuksek duzeyde oldugu saptanmistir. AFA sonuclari dogrultusunda 5 faktor ve 67 maddeden olusan olcek Adana, Ankara, Bursa, Eskisehir, Istanbul, Izmir, Kastamonu ve Van illerinde resmi ve ozel okuloncesi egitim okullarinda gorev yapan ve lisans mezunu 978 ogretmene ulasilmis ve uygulanmistir. Katilimcilardan donen formlar incelenmis, hatali doldurulanlar ve uc sorudan daha fazla maddeyi bos birakanlar cikarildiktan sonra toplam 877 ogretmene ait verinin dogrulayici faktor analizine (DFA) tabi tutulmasi kararlastirilmistir. Tum DFA uygulamalari sonucunda ϰ2/df 2,67, GFI 0,917, CFI 0,87, AGFI 0,90, RMSEA 0,04, RMR 0,06 ve SRMR 0,05 olarak bulunmustur. Bu degerlerin, literaturde belirlenen uyum iyiligi degerleriyle uyumlu oldugu gorulmektedir.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; Studies on Education; okulöncesi eğitim programı; değerlendirme; ölçek; preschool education program; evaluation; scale; 4. Education