İngiliz Medyasında İsrail-Filistin Savaşının Haberin Tarafgirliği Ekseninde Değerlendirmesi - Gökdemir, Ayça (Mevzu Sosyal Bilimler Dergisi, 2024)
Haberin taşıması gereken temel özellikler arasında, yansızlık/nesnellik bulunmaktadır. Buna karşılık medyanın sahiplik yapısı, içinde bulunduğu ideolojik ve politik ilişkiler önemli ölçüde haberin tarafsızlığına etki etmektedir. Haberin ilettiği örtük mesajlar ve anlamlar üzerinde yetki sahibi olan uluslararası medya organizasyonlarının, küresel çapta merak uyandıran savaş, kriz, darbe gibi durumlara yaklaşımında objektif veya sübjektif oluşu önem taşımaktadır. Buradan hareketle çalışmada, İsrail-Filistin Savaşı’nın İngiliz medyasındaki görünümü, haberin taraflılığı konusu üzerinden tartışılmıştır. İngiltere, tarihsel süreçte İsrail-Filistin ilişkilerinde rol oynamıştır. Ayrıca İngiliz medyası dünya çapında etkinlik alanına sahiptir. İngiltere’nin köklü medya kuruluşlarından Daily Mail, Guardian ve Sun gazetelerinin, savaşla ilgili nasıl bir yaklaşım benimsediklerini anlamak amaçlanmıştır. Araştırmada, içerik analizi yöntemi kullanılmış, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın İsrail’e saldırısı ve 17 Ekim 2023 tarihinde İsrail’in Filistin’e saldırısını konu alan 141 haberin incelemesi yapılmıştır. Analiz için haber sayısı, haber kategorisi, haber konusu, haber fotoğrafı ve öne çıkan kelimeler şeklinde temalar oluşturulmuştur. Gazetelerin, İsrail-Filistin Savaşı konusunda tutumları karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir.