2018 SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - DEMİRBAŞ, İbrahim; DEMİR, Fatıma Betül (Usak Universitesi Egitim Arastirmalari Dergisi, 2022)
Bu çalışmada 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nda (SBDÖP) yer alan kazanımların Türkiye Yeterlilikler Çerçevesindeki (TYÇ) anahtar yetkinlik alanları ile ilişkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Elde edilen dokümanlar nitel araştırma modelinde kullanılan veri analizi tekniklerden betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, SBDÖP’ün kazanımlarının anahtar yetkinlikler ile uyumlu olduğu görülmektedir. Tüm sınıflar bazında kazanımların en fazla anadilde iletişim, sosyal ve vatandaşlık ile öğrenmeyi öğrenme yetkinliği ile ilişkili olduğu; yabancı dillerde iletişim yetkinliğine ilişkin herhangi bir kazanıma yer verilmediği tespit edilmiştir. TYÇ’deki anahtar yetkinliklere 2018 SBDÖP’nin öğretim programlarının perspektifi bölümünde yer verilmiş olup, yetkinlikler kazanımlarda da ayrıntılı olarak işlenmelidir. Ayrıca kazanımların anahtar yetkinliklerle eşit bir şekilde düzenlenmesi gerektiği önerisi sunulmaktadır.
Keywords: Alan Eğitimleri; Sosyal Bilgiler; Öğretim Programı; Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi; Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi; -; Sosyal Bilgiler; Other Fields of Education; Öğretim Programı