Sosyal Medya Kullanan Bireylerin Metaverse Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi - DEMİR, Yasemin (Kastamonu University, 2023)
Çalışmada sosyal medya kullanan 18 yaş ve üstü bireylerin metaverse bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece sosyal medya kullanıcılarının teknoloji kullanımı, dijitalleşme düzeyleri ve yaşam biçimlerine ilişkin eğilimlerin tespit edilmesi planlanmaktadır. Bu nedenle çalışmada metaverse alt boyutlarıyla demografik özellikler arasındaki ilişki düzeyleri de analiz edilmiştir. Çalışma verileri anket yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin analizinde, güvenilirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi, ANOVA ile yüzde ve frekans değerlerinden oluşan tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Analizler sonucunda, kadınların erkeklere oranla metaverse bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu, teknoloji, dijitalleşme ve yaşam biçimi alt boyutları itibariyle metaverse terimini daha önce duyan bireylerin metaverse bilgi düzeylerinin duymayanlara göre daha yüksek olduğu bulguları elde edilmiştir. Ayrıca, sosyal alt boyutu itibariyle metaverse terimini daha önce duyan ve duymayan katılımcıların metaverse bilgi düzeyleri itibariyle farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Keywords: Communication and Media Studies (Other); İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer); Metaverse; Social Media; Metaverse Knowledge Level; Augmented Reality; Virtual Reality; Metaverse; Sosyal Medya; Metaverse Bilgi Düzeyi; Artırılmış Gerçeklik; Sanal Gerçeklik