ÇİFTELER (ESKİŞEHİR) İLÇESİNİN PEYZAJ PLAN KARARLARININ OLUŞTURULMASI - KAVAS, Halime (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Çalışma Eskişehir iline bağlı Çifteler İlçe sınırlarını kapsamaktadır. Öncelikle proje alanına ait veriler titizlikle toplanarak CBS ortamında sayısallaştırma işlemi yapılmıştır. Analizi yapılan alanın biyolojik çeşitliliği, hidrolojik varlığı, kültürel etmenler ve toprak analizleri ile birlikte değerlendirilerek uygun kullanım ve öneriler sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmada alınan peyzaj plan kararlarının, sit alanları, tabiat parkları ve korunması gereken tüm tabiat varlıklarının korunması, kullanımlarının kısıtlandırılması ve geleceğe aktarılabilmesi adına katkı sunması hedeflenmiştir. Yapılan çalışmanın hedefi öncelikle Çifteler ilçesinin geçmişten günümüze kadar ulaşmış doğal ve kültürel peyzaj kaynak verilerinin Arc GIS ortamında haritaya işlenmesi ve bu kapsamlı haritalar ile mevcut arazi kullanımlarını, bölgenin peyzaj karakterine, estetiğine ve çevre potansiyeline göre uygunluğunu tespit etmek ve bu veriler ışığında peyzaj plan kararlarının oluşturulmasıdır.
Keywords: Peyzaj plan kararları, mekansal plan, doğal peyzaj kaynak değerler, harita