Sığırlarda Kan Beta Hidroksibütirat onsantrasyonlarının Ölçümünde CentriVet Keton Ölçüm Cihazının Doğruluğunun Değerlendirilmesi - TÜMER, Kenan Çağrı (My University, 2024)
Erken laktasyon döneminde süt ineklerinin büyük çoğunluğu, laktasyon ile artan enerji ihtiyacı ve yetersiz kuru madde tüketimi nedeniyle negatif enerji dengesine girerler. Bunun sonucunda ise ketozis olarak adlandırılan ve dolaşımda keton cisimciklerinin (β hidroksibütirat, asetoasetat, aseton) konsantrasyonlarının artışı ile karakterize metabolik bozukluk meydana gelir. Kan β-OHB konsantrasyonunun doğru ölçümü, hiçbir klinik hastalık belirtisi göstermeyen subklinik ketozis vakalarının belirlemek ve klinik ketozis vakaları için uygun tedavi stratejilerini zamanında başlatmak için kritik öneme sahiptir. Serum/plazma β-OHB konsantrasyonunun laboratuvar analizi uzun yıllardır altın standart tanı metodu olarak kabul edilmektedir. Ancak, laboratuvar ortamında serum/plazma β-OHB konsantrasyonunun otoanalizörler aracılığıyla ölçümlerinin maliyetli olması, sonuçların alınmasının zaman alması ve saha şartlarında her zaman mevcut olmaması pratikte serum/plazma β-OHB konsantrasyonunun laboratuvar ortamında ölçümlerini kısıtlamaktadır. Serum/plazma β-OHB konsantrasyonlarının laboratuvar ölçümlerinin aksine el tipi hasta başı keton ölçüm cihazları, küçük bir numune hacmiyle çalışma, daha düşük maliyet ve hızlı sonuçlar elde etme gibi avantajları sebebiyle son yirmi yıldır özellikle çiftlik hayvanlarında giderek artan oranda kullanılmaktadır. Bu çalışamın amacı sığırlarda kan β-OHB konsantrasyonu ölçümünde el tipi bir keton metrenin doğruluğunun değerlendirilmesidir.