Psikolojik İyi Oluşun İş Becerikliliği Üzerine Etkisi - KANBUR, Engin; MAZIOĞLU, Volkan (Journal of the Human and Social Sciences Researchers, 2021)
Günümüzde, bireylerin çevresiyle iyi ilişkiler kurabilmesi, kişiliğine olan olumlu tutumu, geçmişiyle barışık olması, hayatında belli bir amacının ve hedefinin bulunması ve tek başına kararlar alabilmesi gibi etkenler kişinin psikolojik iyi oluş seviyesini belirleyen bazı unsurlardır. Psikolojik iyi oluş seviyesi yüksek olan çalışanlar görevlerini yerine getirirken ufak değişiklikler yaparak işlerini daha kolay ve eğlenceli hale getirmekte ve bu durum iş becerikliliğiyle bağdaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı psikolojik iyi oluşun iş becerikliliği üzerine etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, bankacılık sektöründe görev yapan 235 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmada; Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve İş Becerikliliği Ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki bağlantıları ölçmek için korelasyon analizi, nedenselliği ölçmek için regresyon analizi ve ölçeklerin uygunluğunu ölçmek için faktör analizinden yararlanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre psikolojik iyi oluşla iş becerikliliği arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca, psikolojik iyi oluşun iş becerikliliğinin alt boyutu olan “görev becerikliliği”, “bilişsel beceriklilik” ve “ilişkisel beceriklilik” ile pozitif ve anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmektedir. Bu kapsamda psikolojik iyi oluş düzeyi yüksek olan çalışanların hem görev düzeyinde hem bilişsel düzeyde hem de ilişkisel düzeyde iş beceriklilikleri de yüksek olmaktadır. Yazın taraması sonucunda psikolojik iyi oluşun iş becerikliliği üzerine etkisini araştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu yönüyle yazına katkı sağlaması ve bulguları itibariyle tüm araştırmacılara destek olması hedeflenmektedir. Çalışanların işlerini yaparken amacını ve kapsamını değiştirmemesi koşuluyla ufak değişiklikler yapılmasına üstler ve yöneticiler tarafından izin verilebilir. Bu durum çalışanların işlerinden daha keyif almasına katkı sağlayacağı gibi işe olan bağlılıklarını ve psikolojik iyi oluş düzeylerine de katkı sağlayacaktır. Çalışanların psikolojik iyi oluş düzeylerini destekleyici etkinlikler düzenlenebilir. Üstler tarafından çalışanların farkındalık düzeylerini artırmak için sorumluluklar verilebilir. Bu şekilde çalışanın güçlü yönlerini tanıması, bağımsız kararlar verebilmesi ve sınırlılıklarının farkında olması sağlanır.