ANADOLU AĞAÇ SİNCABININ (Sciurus anomalus (Güldenstaedt, 1785))EKOLOJİSİ: KASTAMONU-ARAÇ MERKEZ ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİ ÖRNEĞİ - Evcin, Özkan; Akkuzu, Erol; Küçük, Ömer (Ağaç Sincaplarının Türkiye’deki Durumu Sempozyumu I, 13-14 Nisan 2012,Kastamonu, 2012)
Sincaplar insanlar tarafından en fazla tanınan Rodentia (Kemiriciler) takımına mensup hayvanlardır. Türkiye’de Anadolu ağaç sincabı (Sciurus anomalus) ve kızıl sincap (Sciurus vulgaris) olmak üzere iki tür sincabın yaşadığı bilinmektedir. Sincap Türkiye’de karasal iklim şartlarına adapte olmuş kemiricilerden olup 2000 metre yüksekliğe kadar olan ormanlık ve ağaçlık alanlarda görülebilmektedir. İbreli ve karışık ormanları, özellikle de meşe ve çam ağaçlarının oluşturduğu ormanları tercih etmektedir. Ceviz gibi sert kabuklu meyveler temel besinleridir. Sincapların besinleri arasında ağaçların tohum, filiz, tomurcuk, kozalak ve meyveleri büyük bir yer tutmaktadır. Araştırmamızın konusu olan Sciurus anomalus IUCN Kırmızı Listesinde LC (Asgari Endişe) kategorisinde yer alan bu tür, Türkiye'de postu için avlandığından dolayı nesilleri gün geçtikçe azalma riski göstermektedir. Bu çalışma 2011-2012 yılları arasında Kastamonu-Araç Merkez Orman İşletme Şefliği’nde yayılış gösteren Anadolu ağaç sincabı (Sciurus anomalus) üzerinde yapılmış olup literatürle desteklenmek suretiyle türün ekolojisi hakkındaki bilgileri kapsamaktadır.
Keywords: Ağaç Sincabı, Sciurus anomalus, Kastamonu, Türkiye