Bazı Belge ve Tanımlarla ‘Çini’ Kelimesinin Değerlendirilmesi - Çalişici Pala, İrem (YEDI: Journal of Art, Design and Science, 2015)
‘Cini’ kelimesine iliskin, Turkiye Turkcesi’nde bugune kadar yapilmis ulasilabilen bazi tanimlarda, ‘cini’ alaninda bir uretici ve arastirmaci olarak, bazi celiskiler ve yanlis yonlendirmeler saptanmistir. Bu celiskili bilgiler, ozellikle ‘cini’ alaninda calisanlarin, ‘cini’ kelimesi ile ilgili tek bir anlam altinda toplanmasini engellemektedir. Ayrica, ‘cini’ kelimesi, baska bir dile veya yabanci dildeki bir yayin, Turkce’ye cevrildiginde bazi problemlere yol acmaktadir. Bu nedenle bu calismada, ‘cini’ kelimesinin kullanimina iliskin, ulasilabilen bazi belgeler ve bazi guncel sozluk tanimlari degerlendirilerek, ‘cini’ kelimesinin gunumuzdeki kapsamini belirlemek hedeflenmistir. Anahtar Sozcukler: Cini, Seramik, Geleneksel Turk Seramigi, Fritli Camur, Sirca, Kasi, Iznik.
Keywords: Cini; Sini; China; Chinoiserie; Traditional Turkish Ceramic; Tile; Fritware; Stoneware