Aliyevler politikasının Dağlık Karabağ zaferindeki rolü ve son dönem gelişmeleri - Karımova, Garanfil (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu tezde Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin 30 sene sonra kazandığı Karabağ Zaferinde Aliyevlerin nasıl politika izledikleri anlatılmaya çalışılmıştır. Haydar Aliyev’e öncelik verilerek onun politikasının oğlu İlham Aliyev tarafından devam ettirilerek nasıl zafere ulaşıldığı anlatmak amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra realizm teorisi çerçevesinde Aliyevlerin yürüttüğü politika incelenmiştir. Çalışmada karşılaştırılmalı desen kullanılmış. Verilerin toplanılmasında ilk öncelik yakın tarihli güncel bilgilere dayalı olan yazılara dikkat edilmiştir. Ayrıca çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırmada betimsel ve gözlem araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tezin içeriğinde ise uzun yıllardır yaşanan Karabağ sorunu ve Azerbaycan’ın 30 senedir geri almaya çalıştığı toprakların 2020 senesinde gerçekleşmesi ve bu duruma Aliyevlerin yürüttüğü Denge Politikasının Zaferdeki büyük payı anlatılmaktadır. Azerbaycan Devletinin kaybettiği %20 Karabağ bölgesi ister yapılan hatalar istersede bu sorunda baş aktör olan Rusya’yı dizginlemek için Aliyevlerin sarf ettiği çaba ele alınmıştır. Tezde 1991 yılından itibaren Azerbaycan’ın başına gelen cumhurbaşkanlarının yürüttükleri politikadan ziyade kıyaslamada yapılmıştır. Cumhurbaşkanlarının Karabağ olayında yaptıkları hataları ve çabaları ele alınmıştır.
The role of Aliyevs policy in the nagorno Karabakh victory and latest developments
Keywords: Haydar Aliyev; İlham Aliyev; Karabağ Zaferi; Azerbaycan; SSCB; Ekonomi; İkinci Karabağ Savaşı