Kırmızı Pelerinli Kent Romanında Kent ve Kimlik Çatışması - Hasdedeoğlu, Mehmet Onur (SOYLEM Filoloji Dergisi, 2025)
İnsanlık tarihi boyunca medeniyetin gelişimi, kentleşmenin ortaya çıkması ve gelişmesiyle doğru orantılı ilerler. Tarımın keşfi sonrasında insanoğlunun yerleşik hayata geçmesiyle başlayan kentleşme, yüzyıllar içerisinde yaşanan askerî, siyasî, ekonomik, toplumsal, bilimsel vb. gelişmelerden doğrudan etkilenir. Bu anlamda kent kültürü, medeniyetin de önemli sembollerinden biridir. 18. yüzyıl itibariyle pozitif bilimlerin gelişmesi, buna bağlı olarak yaşanan Sanayi Devrimi’nin etkisiyle kentleşme algısında da köklü değişiklikler söz konusu olur. Bu değişimler bireyde ver toplumda zaman zaman çeşitli çatışmalara da sebebiyet verir. Bütün bu hususlar, toplumun bir yansıması olarak edebiyatta da kendisine yer bulur. Aslı Erdoğan, kaleme aldığı romanları ile modern bireyin kimlik arayışının yanı sıra, toplumla ve çevresiyle yaşadığı çatışmaları da işleyen bir yazar olarak ön plana çıkar. Onun ilk kez 1998 yılında yayımlanan Kırmızı Pelerinli Kent romanı, bireyin yaşadığı kent ile uyum sağlayamaması sonucu kimliğini sorgulayış sürecini ele alan bir eser olması bakımından dikkat çeker. Bu çalışmada Kırmızı Pelerinli Kent romanında merkeze alınan kent ve kimlik çatışması meselesi irdelenerek, yazarın bu konuya yaklaşımının tespiti amaçlanmıştır.