Mobilya sektöründe sürdürülebilir tasarım kriterlerinin değerlendirilmesi ve araştırılması - Gazel, Gamze Gülsunar (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi etkiler tüm dünyayı etkisi altına almaktadır. Artan kentleşme, nüfus, tüketim alışkanlığı ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi çevresel sorunları geri dönülemez bir noktaya sürüklemektedir. Bu sebeple üretim sektörü içerisinde dinamik ve rekabetçi bir yapıya sahip mobilya sektörü de ürünlerinin çevresel sürdürülebilirliğini ve döngüselliğini daha da artırmak bir çaba içeresine girmiştir. Bu tez çalışmasında sürdürülebilirlik kavramı ve mobilya endüstrisinde sürdürülebilir tasarım kriterlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda ülkemizde üretim sektörü içerisinde büyük paya sahip mobilya sektöründe çalışan tasarımcıların sürdürülebilirlik ile ilgili farkındalıklarını ve tasarımlarında çevresel tasarım kriterlerine dikkat edip etmediklerinin tespit edilmesi için online anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüksek oranda sürdürülebilirlik ve ürün yaşam döngüsü gibi çevresel kavramlara hakim oldukları, sürdürülebilir tasarım gerekliliklerinin yerine getirilmesi için önemli kriterleri sağlama konusunda yeterli sürdürülebilir tasarım anlayışına sahip oldukları gözlemlenmiştir. Fakat tasarımcılar, sürdürülebilir ürün tasarımı için tasarımcıları sınırlayan birçok faktörün olduğu tespit edilmiştir. Bu kısıtlar içerisinde en önemlileri şu şekildedir; sürdürülebilir tasarım için öncelik oluşturmaması ve gerekli yatırımların yapılmaması, tüketicilerin sürdürülebilir tasarım anlayışını belirlememesi, ekonomik kısıtlar, çevreci malzeme çeşitliliğinin azlığı. Bu süreçte şirketlerin yüksek çevresel sürdürülebilirlik standartlarına ulaşma yeteneklerini garanti etme ve geliştirme konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.
Keywords: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tasarım, mobilya, yaşam döngüsü, tasarım kriterleri