Laboratuvarda Yetiştirilen Hydropsyche Sp. (Trichoptera, Hydropsychidae) Larvalarının İpek Bezi Ve İpek Ağ Yapısının Taramalı Elektron Mikroskobu (Sem) İle İncelenmesi - KÜÇÜKBASMACI, İbrahim (My University, 2024)
İpek, ipek üreten canlılar arasında çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Bu canlılar ipeği, koruyucu barınaklar oluşturma, yapısal destek, üreme, yiyecek arama, yiyecek yakalama veya dağılışları gibi çeşitli işlevler için kullanırlar. Sucul böceklerin ipek ipliklerin kimyasal yapısı ipekböceği ve örümcek ipeklerininkinden farklıdır. Son çalışmalar, ipek proteinlerinin biyoteknolojik üretimi ile sabit kalitede ölçeklenebilir bir üretim yapılabildiği için rekombinant ipeklerin insan yaşamında kullanılabilirliğini göstermiştir. Doğal ipek üretimi ile ilgili bilgilerimizin hızla artması ile rekombinant ipek proteinlerini insan yapımı liflere dönüştürmek için çok sayıda teknik prosedür geliştirmek mümkün hale gelmiştir. Filmler, parçacıklar, kapsüller, hidrojeller, köpükler veya süngerler gibi farklı morfolojik yapılarda ve farklı tekniklerle üretilen yapay ipekler yaşamın birçok alanında insanlığın kullanımına sunulabilecek yeni materyaller olarak karşımıza çıkmaktadır. Trichoptera larvalarından elde edilen ipek proteininin en önemli özellikleri, endüstriyel yapıştırıcı, cerrahi yapıştırıcılar, dişçilik alanı ve su altı yapıştırıcıları dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel alanlarda yeni yararlı kullanım olarak yüksek potansiyel sergilemektedir. Bu nedenle, trichopterlerin su altı ipeklerinin ayrıntılı karakterizasyonu, trichopter ipeğinin hem biyomateryal olarak kullanım için önemli bir potansiyele sahip olup olmadığını hem de bu önemli böcek grubunun doğadaki başarısının açıklanmasına katkı sağlayacaktır. Yapılacak çalışmada, ağ-eğiren Trichoptera türlerinin (Hydropsyche spp., Hydropsychidae) ipek ağ morfolojileri ve ipek bezlerinin steromikroskop ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterizasyonu yapılmaya çalışılacaktır. Yapılacak çalışma için laboratuvarda larva yetiştirme düzeneği tasarlanarak hazırlanacaktır. Hydropsyche sp. (Trichoptera, Hydropsychidae) larvaları araziden toplanacak ve hazırlanan düzeneğe yerleştirecektir. Larvaların ipek ağ üretimleri her gün gözlemlenecek ve oluşan ipek ağlar alınacaktır. İpek ağ bezleri çıkarılarak SEM için hazır hale getirilecektir. İpek ağların ve ipek bezlerin SEM görüntülenmesi ile incelenmesi yapılacaktır. Abstract: