İç Anadolu'da enfeksiyöz bronşit virüsü aşılamasının etkinliği - GONCAGÜL, Gülşen; KARDOĞAN, Özlem; GÜNAYDIN, Elçin (Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 2020)
Özet: Enfeksiyöz bronşit virüsü (IBV) kümes hayvanlarında solunum sistemini etkileyen, akut ve hızla yayılan, yumurta verim ve kalitesini etkileyerek ekonomik kayıplara neden olan bir virüstür. Dünya çapında bir dağılımı ve % 100'e ulaşabilen yüksek morbidite oranı vardır. Araştırmamızda İç Anadolu Bölgesi’ndeki 11 yumurtacı kümesten alınan, 599 adet kan örneği incelenmiştir. IBV ile aşılanan kümeslerden toplanan 599 adet kan serum örneğinde, bir kümeste, düşük titre (842) ve yüksek CV (% 84) saptanmıştır. Tüm sonuçlar değerlendirildiğin de iki kümeste ise antikor titresi 2318 ve 1283 elde edilirken, %CV değerleri sırasıyla 93 ve 90 bulunmuştur. Diğer 8 kümesten elde edilen antikor titrelerinin 1 ile 18903, % CV değerlerinin ise 0 ile 63 arasında değiştiği bulunmuştur. Sonuç olarak araştırmamıza dahil olan kümeslerden elde edilen antikor titreleri ve % CV değerlerine bakıldığında; yüksek antikor titreleri-yüksek %CV değerleri veya düşük antikor titreleri-yüksek %CV değerleri, halen ülkemizde aşılama ile ilgili sorunların varlığını göstermektedir. Bu durum kümeslerde arzulanan homojen antikor titrelerine ulaşılmaması nedeniyle, kanatlı sürülerini enfeksiyon riskiyle karşı karşıya getirebileceği kanaatindeyiz.