Belediye bünyesinde çalışanların iş becerikliliği ile yaşam tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kastamonu ili örneği) - Berber, Gökhan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Kastamonu ili merkez belediye çalışanlarının iş becerikliliği ile yaşam tatmini arasındaki ilişkinin bazı demografik değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmanın kapsamı Kastamonu merkez belediyesinde çalışan bütün bireylerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi Kastamonu merkez belediyesine ait farklı birimlerinde çalışanlarından oluşmaktadır. Bu farklı birimlerdeki çalışanların 164’ü erkek, 86’si kadınlardan oluşmaktadır. Toplanan bilgilerin analizlerinin hesap yapılması aşamasında SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, Diener, E., Emmons, R.A., Larsen, R.J. ve Griffin, S. (1985) tarafından geliştirilen oldukça kısa olan ‘’Yaşam Tatmini Ölçeği’’ Türkçeye uyarlamasını ise Bekmezci ve Mert (2018) tarafından yapılan ayrıca Slemp ve Vella-Brodrick (2013) tarafından geliştirilen ‘’İş Becerikliliği (Job Crafting) Ölçeği ‘’ Türkçeye uyarlamasını ise Kerse (2017) tarafından yapılan çalışmalar kullanılmıştır. Veriler normal dağılım sergilediği için verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Verilerin analizinde “frekans, yüzde, t-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon” testleri kullanılarak analiz yapılmıştır. Çalışma bulguları incelendiğinde, cinsiyet değişkenine göre belediye çalışanlarının iş becerikliliği alt boyutları ile iş becerikliliği toplam puanlarında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Cinsiyet değişkenine göre yaşam tatmini toplam puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Yaş değişkenine göre belediye çalışanlarının iş becerikliliği alt boyutları, iş becerikliliği toplam puanları ile yaşam tatmini toplam puanlarında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Medeni durum değişkenine göre belediye çalışanlarının iş becerikliliği alt boyutları ile iş becerikliliği toplam puanlarında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır (p>0,05). Medeni durum değişkenine göre yaşam tatmini toplam puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Eğitim durumu değişkenine göre belediye çalışanlarının iş becerikliliği alt boyutları ile iş becerikliliği toplam puanlarında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır (p>0,05). Eğitim durumu değişkenine göre yaşam tatmini toplam puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Bu anlamlı farklılığın lisans ile ortaokul grupları, lisans ile lisansüstü grupları arasında olduğu ve lisans gruplarının lehine olduğu görülmektedir. Aynı şekilde YTÖ toplam puanlarındaki anlamlı farklılık lisans ile lise grupları, lisans ile ön lisans grupları arasında olduğu ve lisans gruplarının lehine olduğu görülmüştür. Yöneticilik görevi değişkenine göre incelendiğinde iş becerikliliği alt boyutlarından “Görev becerikliliği” ve “Bilişsel beceriklilik” boyutlarında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Fakat “İlişkisel beceriklilik” alt boyutunda anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Yöneticilik görevi değişkenine göre iş becerikliliği ile yaşam tatmini toplam puanlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Çalışma süresi değişkenine göre belediye çalışanlarının iş becerikliliği alt boyutları ile iş becerikliliği toplam puanlarında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır (p>0,05). Çalışma süresi değişkenine göre yaşam tatmini toplam puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Bu anlamlı farklılığın 1-5 yıl arası çalışan gruplar ile 13-38 yıl arası çalışan gruplar arasında olduğu ve 1-5 yıl arası çalışan grupların lehine olduğu görülmüştür. Aile gelir durumu değişkenine göre incelendiğinde belediye çalışanlarının iş becerikliliği alt boyutları ile iş becerikliliği toplam puanlarında anlamlı farklılığa rastlanmamıştır (p>0,05). Aile gelir durumu değişkenine göre yaşam tatmini toplam puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Bu anlamlı farklılığın 9000-15000 TL arası gelir durumu olan gruplar ile 6000-8000 TL arası gelir durumu olan gruplar arasında, 9000-15000 TL arası gelir durumu olan gruplar ile 2000-5000 TL arası gelir durumu olan gruplar arasında olduğu ve 9000-15000 TL arası gelir durumu olan grupların lehine olduğu görülmüştür. Belediye çalışanlarının iş becerikliliği ile yaşam tatmini toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç olarak belediye çalışanlarının, iş becerikliliği ve yaşam tatminlerinin bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği, iş becerikliliği ile yaşam tatmini arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Keywords: İş becerikliliği, yaşam tatmini, belediye