Lisansüstü Öğrencilerin Kent Algısı ve Tutumları: Kastamonu Örneği - GÖKÇE, Akif; YAZGAN, Iryna; PAMUKCU, Huseyin (MANAS Sosyal Arastirmalar Dergisi, 2022)
Her yıl Kastamonu Üniversitesi’ne eğitim almak için gelen binlerce öğrenci, geldikleri şehrin nüfusunun da önemli bir parçası olmaktadır. Başka illerden gelen öğrencilerin zihninde Kastamonu Şehri hakkında birtakım olumlu/olumsuz düşünceler ve tutumlar oluşmaktadır. Bu doğrultuda gerçekleştirilen araştırmada, Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerinin algılarını değerlendirmek amacıyla nitel bir görüşme formu hazırlanmıştır. Katılımcılara, Kastamonu Şehri, yerel halkla sosyal ilişkiler, yerel halkla olan sosyal mesafe, Kastamonu’daki yaşam kalitesi ve turizm faaliyetleri ile ilgili sorular sorulmuştur. Öğrencilerin Kastamonu hakkındaki görüşleri değerlendirilmiş, yorumlamalar ve öneriler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, lisansüstü öğrencilerin Kastamonu algısının olumlu olduğu gözlenmiştir. Ancak iş olanaklarının yetersizliği, Kastamonu tanıtımı ve pazarlama araçlarının kıtlığı gibi faktörlerin Kastamonu üzerindeki algıyı olumsuz yönden etkilediği ortaya çıkmış ve bu doğrultuda Kastamonu algısının olumlu yönde geliştirilmesine yönelik bazı öneriler sunulmuştur.
Keywords: Kastamonu Şehri; Kastamonu Üniversitesi Öğrencileri; Şehir Algısı