İllköğretim 6. sınıf fen ve teknoloji dersi ışık ve ses ünitesinin öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrenci başarısına ve bilgilerin kalıcılık düzeylerine etkisi - Kömürkaraoğlu, Seda (Kastamonu Üniversitesi, 2011)
Bu çalışma, Kastamonu ili, Merkez ilçesi, Merkez İlköğretim Okulunda 2009–2010 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde öğrenim gören 54 ilköğretim 6. sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Araştırma için deney grubu olarak 27 öğrenciden oluşan 6-D, kontrol grubu olarak 27 öğrenciden oluşan 6-C şubeleri seçilmiştir. Ders sunumları deney grubunda işbirlikli öğrenme yöntemine göre, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemlerine göre yapılmıştır. Araştırmada her iki gruba da öğrencilerin bilgilerini ölçmek için, başarı testi, ön test olarak uygulandı. 5 hafta süren çalışma sonunda ise aynı başarı testi son, test olarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilere 4 ay sonra, bilgilerin kalıcılığını ölçmek için, aynı başarı testi bir kez daha uygulandı. Son olarak ta seçilen deney grubu öğrencilerine, Jigsaw Görüş Ölçeği (JGÖ) uygulanmıştır. ii Ayrıca, çalışmaya başlamadan önce seçilen deney ve kontrol grupları arasında, bilgi seviyeleri bakımından anlamlı bir farkın olup olmadığını anlamak için 5. sınıf karne notlarına da bakılmıştır. Karne notları ve ön başarı testi sonuçlarına göre, deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Araştırmanın sonunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde bağımsız gruplar ttesti kullanılmış ve SPSS paket programından faydalanılmıştır. Araştırmada, İşbirlikli öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu karşılaştırıldığında, deney grubunun kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, araştırma sonunda uygulanan Jigsaw Görüş Ölçeği (JGÖ) den elde edilen sonuçlara göre, işbirlikli öğrenme yöntemi jigsaw tekniğinin öğrencilerin başarılarında daha çok etkili olduğu belirlenmiştir.
The effect of cooperative learning method on student achievement and continuance level of knowledge in teaching the light and sound unit that is in science and technology course at 6th grade in primary education