Kadın Kariyerinde Hassas Taban Teorisi: Kastamonu İlinde Bir Uygulama - Ti̇n, Sevcan (Orhan KÜÇÜK, 2019)
Kadınlarınçalışma hayatına girmesiyle beraber iş hayatında şüphesiz yeni gelişmeleryaşanmaktadır. Kadınların ev işleri ve çocuk bakımı gibi toplumumuzda daha çokbayanlarla özdeşleşen sorumluluklarına ek olarak belirli bir ücret karşılığındaçalışma isteği, her geçen gün artmaktadır. Kadınların iş hayatına atılarakekonomik özgürlüklerini kazanması ailenin gelir düzeyini artırmakta, bu durumda ailelerinin ekonomik olarak daha iyi düzeyde yaşamalarına imkân sağlamaktadır. Ekonomik özgürlüğe sahip olankadınların özgüven seviyesinin arttığı da görülmektedir. Kadınların erkekleregöre fiziksel ve biyolojik olarak farklılıklarının bulunması bazı sektörler vekademelerde cinsiyet ayrımı yapılmasına yol açmaktadır. Bu yüzden bazısektörlere ve kademelere bayanların girişinin fiziksel olarak görünmeyençeşitli sebeplerle engel olunması; cam tavan sendromu olarak tanımlanmaktadır.Ayrıca kadınların annelik içgüdüsüne sahip olması ve erkeklere göre çocuklarıile ilgili daha fazla sorumluluk hissetmesi nedeniyle iş yaşamını bu yöndeşekillendirmekte, dolayısıyla sorumluluk ve daha fazla zaman alabileceğidüşüncesiyle yöneticilik kademelerine uzak durmaktadır. Bu durum hassas tabanteorisi olarak adlandırılmaktadır. Buçalışmanın amacı; kadınların annelik rolünün çalışma hayatındaki yöneticilikkademelerine bakış açısını nasıl etkilediğini ortaya koyabilmek için hassastaban teorisinin geçerliliğinin belirlenmesi ve cevaplayıcıları test etmektir.Ayrıca bu çalışma kapsamında demografik değişkenler açısından istatistikselolarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılacaktır.Çalışmadayüz yüze anket yöntemiyle hassastaban teorisinin Kastamonu İlindeki kamu kuruluşlarında çalışan bayanlar üzerindebir alan alıştırması yapılmıştır. Eldeedilen bulgular ışığında Kastamonu İlinde kamu sektöründe çalışan kadınlarüzerinde yapılan araştırmada memuriyet türü, medeni durumları ve çocuk sahibiolma durumları ile yönetici olma isteği arasında anlamlı bir farklılıkbulunmadığı tespit edilmiştir.Kadınlarınannelik içgüdüsüne sahip olması ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilmesiiçin sebebiyle yöneticilik kademelerine uzak durduğu görülmüştür.
Keywords: Cam Tavan Sendromu; Hassas Taban Teorisi