Yeşil cephe sistemleri: Bir tasarım önerisi - Farhat, Mansour Mohamed (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
YeĢil cephe sistemleri, ağırlıklı olarak estetik ve ekolojik amaçlarla kullanılan, sarılıcı, tırmanıcı veya sarkıcı forma sahip bitkilerin direk yada bazı yapı elemanları yardımıyla cepheye sarılması ile oluĢturulan sistemlerdir. Modern yapılaĢma sürecinde yeni yapı tekniğine bir örnek olarak ortaya çıkan yeĢil cephe sistemleri özellikle günümüzde en fazla vurgu yapılan konulardan birisi olan iklim değiĢikliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan çevresel sorunların çözümünde baĢvurulması gerekli önemli yapı sistemi olarak ortaya çıkmıĢtır. BiyoçeĢitliliğin ve ekolojik değerin artıĢını destekleyen yeĢil cephe sistemleri aynı zamanda kentsel ısı adası etkisinin azaltılmasını sağlamaktadır. YaĢam kalitesinin arttırılmasında özellikle dıĢ mekan konforunu sağlamada önemli bir eleman olma özelliğine de sahiptir. Yalıtım özelliği yanı sıra hava kalitesinin iyileĢtirilmesi, yağmur suyu drenajının sağlanarak yüzeyde meydana gelen zararlanmaların azaltılması anlamında da iĢlevlere sahiptir. Bu tez çalıĢması ile özellikle Akdeniz iklim kuĢağında yer alan ve yaz aylarında oldukça yüksek sıcaklıkların hissedildiği Libya’da Zliten kenti belediye binası çalıĢma alanı olarak seçilmiĢtir. Bu bölgede uygulanması önerilebilecek yeĢil cephe sistemleri için bir model tasarımı yapılması öngörülerek bölgedeki diğer binalarda da uygulanabilecek bir sistem önerisi geliĢtirilmiĢtir. Bu sayede bölgede özellikle iklimlendirme amaçlı kullanılan elektrik enerjisi sarfiyatının azalacağı ve dolayısıyla havaya salınan karbon miktarının azalacağı öngörülmektedir. Yapılacak bu uygulama ile bu alanda oluĢan aĢırı ısınmaya bağlı olumsuz çevre koĢullarının bir dereceye kadar önlenebileceği düĢünülmektedir.
Green facade systems: A design suggestion
Keywords: Dikey yeşil sistemler, tasarım, iklim değişikliği, dikey bahçe