Hafif Metal Ana Fazlı Kompozit Malzeme Üretim Sisteminin Tasarım, İmalat Ve Performansının İncelenmesi - SUR, Gökhan; KAYABAŞI, İsmail (Gazi Universitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarim ve Teknoloji, 2019)
Bu çalışmada, ergimiş metal karıştırma tekniği ile hafif metal esaslı parçacık takviyeli kompozit malzeme üretimine yönelik bir üretim ünitesi tasarlanmış, imal edilmiş ve başarımı ile ilgili deneyler gerçekleştirilmiştir. Ünitenin başarım testlerinde, anafaz malzemesini ergitme ve kompozit malzeme üretiminde homojen parçacık dağılımının elde edilmesiyle ilgili karakteristikleri incelenmiştir. Bu amaçla; bir adet takviyesiz AA 6060 alaşım malzemesi ve iki adet SiC parçacık takviyeli AA 6060 alaşımlı kompozit malzeme imal edilmiştir. İmal edilen kompozitlerin hacimce SiC takviye oranı % 7 ve  % 10’dur. Ünitenin başarım testleri doğrultusunda, üretilen numunelerin mikroyapı, yoğunluk ve sertlik özellikleri incelenmiştir. Mikroyapı incelemelerinde kompozit numunelerde takviye fazının kısmen homojen dağılım sergilediği görülmüştür. Yapılan sertlik ölçümleri hacimce % 10 SiC içeren metal ana fazlı kompozitin en yüksek sertliğe sahip olduğunu göstermiştir. Yoğunluk ölçümleri, SiC takviyeli kompozitin takviye hacim oranı arttıkça malzemenin yoğunluğunun ve gözenek miktarının arttığını göstermiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik; Kompozit malzemeler; Metal ana fazlı kompozit; Karıştırmalı döküm tekniği; Mikroyapı; Mekanik özellikler