ULUSLARARASI SAĞLIK TURİZMİNİN EKONOMİK, HUKUKİ VE İDARİ YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ: TÜRKİYE’DEKİ HASTANELER ÜZERİNDE ÖRNEKLEME - ÇILGINOĞLU, Hakkı (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmada; sağlık turizmi tüm yönleriyle ele alınmıştır. Çalışma dokuz ana kısımda incelenerek kapsamlı bir değerlendirme ortaya konulmuştur. İlk kısımda; “Giriş” mahiyetinde genel bilgiler verilmiş Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı kavramları açıklanmış, sağlık turizminin olumlu ve olumsuz kısımlarından kısaca söz edilmiştir. İkinci kısımda; Genel bir literatür taraması yapılmış bu konuda yazılmış olan yerli ve yabancı kaynaklardan derlemeler yapılmıştır. Üçüncü kısımda; Sağlık turizminin temel kavramları ele alınmış olup gelişimi, ana unsurları, avantajları ve dezavantajları, ekonomisi, gelecek potansiyeli ve sağlık turizmi ile turistin sağlığı kavramları gibi genel bilgileri ortaya koyan hususlar ele alınmıştır. Dördüncü kısımda ise; sağlık turizminin ekonomik boyutları ele alınmıştır. AB, Orta Asya, Orta Doğu, Latin Amerika, ABD ve Afrika Ülkelerinde sağlık turizmine yönelik geniş bilgiler verilerek Dünyada sağlık turizmi alanında öne çıkmış olan destinasyonlardan söz edilmiştir. Beşinci kısımda; ülkemizde sağlık turizminin durumu ele alınmıştır. SWOT analizi kullanılarak Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyeli, sağlık turizmi alanında ülkemizin örgütlenmesi, tanıtım araçları ve ana aktörleri üzerinde durulmuştur. Altıncı kısımda; sağlık turizminin üzerinde çok fazla çalışılmamış kısmı olan hukuki boyutu ele alınarak bu konuda oluşturulmuş olan kamu politikalarına yer verilmiştir. Yedinci kısımda; Türkiye’de sağlık turizmi ile ilgili son yıllara ait istatistikler ele alınmıştır. Bu verilerin büyük bir çoğunluğu Sağlık Bakanlığı, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı’ndan yazılı izinle alınmış olup bu alandaki en güncel değerler olması nedeniyle önem arz etmektedir. Sekizinci kısımda; Türkiye’de sağlık potansiyeline yönelik kapsamlı bir araştırma ortaya konulmuştur. Çalışmanın bu kısmı 17 ay devam etmiş olup İstanbul ve Antalya başta olmak üzere toplam 5 ilde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada sağlık turizmi alanında hizmet veren sağlık profesyonelleri ile hizmet alan uluslararası sağlık turistlerine ulaşılarak birebir yüzyüze mülakatlarla yapılan anket çalışmaları ile Türkiye’nin sağlık turizmi alanındaki portresi çizilmeye çalışılmıştır. Son olarak tez çalışmasının 9. Bölümü olan Sonuç ve Öneriler kısmında ise; sağlık turizmi politikasının oluşturulması, önceliklerinin belirlenmesi, risklerin önlenebilmesi, hukuki altyapının ve veri tabanının oluşturulması gibi hususlarda öneriler ortaya konularak tez tamamlanmıştır.
Keywords: Sağlık Turizmi, Uluslararası Sağlık Ekonomisi, Uluslararası Hasta, Uluslararası Hasta Memnuniyeti, Türkiye