Türk dünyası ülkelerinde ortak bir turizm portalı model önerisi - Sönmez, Hamitcan (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Günden güne gelişen teknoloji, insanların seyahat etmelerini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Bu durum turizm faaliyetlerine katılma oranını artırmış ve destinasyonlar arasındaki rekabeti büyük ölçüde etkilemiştir. Bu noktada destinasyonlar için yapılacak en önemli atılımlardan biri de dijital pazarlamadır. Türk Dünyası ülkeleri, sahip oldukları tarihi, doğal güzellikleri ve turizm alanında sunmuş olduğu çeşitlilik ve fırsatlarla turizm sektöründe büyük önem arz etmesine rağmen mevcut imkânlar, bir bütün olarak Türk Dünyası’nın turizm alanında kabul görmesi için etkin kullanılamamaktadır. Araştırmada, Türk Dünyası’nın turizm pazarlamadaki eksikliklerinin, tanıtım açısından izlenmesi gerekli olan stratejilerin ve oluşturulacak bir turizm portalında ziyaretçilerin ihtiyaç ve beklentilerinin belirlenmesi amaçlamıştır. Bu araştırmada nicel araştırma modelinden yararlanılmıştır. Araştırmada anket tekniği kullanılarak Türk Dünyası ülkelerinde yaşayan turizm sektöründeki profesyonellerden veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, istatistiki paket programı ile çözümlenmiştir. Araştırmanın analizinde, faktör ve güvenirlik analizi, korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Ayrıca ankette yer alan 3 adet açık uçlu soru için nitel yöntem kullanılmış, MAXQDA programı ile çözümlenmiş ve kodlama yöntemi ile analiz edilmiştir. Son olarak, Türk Dünyası turizmine fayda sağlayabilecek bir turizm portalı model önerisi ortaya konmuştur.
Proposal of a common tourism portal model in Turkic world countries
Keywords: Türk Dünyası, Turizm, Dijital Pazarlama