Abdullah Şevket'in Ahlak-ı Dini adlı eserinin çeviri yazısı ve değerlendirmesi - Kaymakcı, Şermin (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Ahlak, insanlık tarihinin her döneminde önem arz eder. Birçok açıdan ele alınan Ahlak, insanların ilişkileri, topluma karşı sorumluluk, aile ahlakı vb. birçok açıdan dönemlere ışık tutmuştur. İslam düşüncesinde ahlak alanında özellikle 14-15. yüzyıla kadar olan süreç ile ilgili çok sayıda akademik çalışma yapılmıştır. Fakat Osmanlı düşüncesindeki ahlak alanı ile ilgili olarak ve özellikle de son dönem hakkında akademik çalışmalar yeterli seviyede değildir. Tez olarak çalıştığımız bu eser son dönem Osmanlı düşüncesine ait olup, ahlak alanında bu dönemin özelliklerini taşıması, sistematik ve bütüncül olması açısından dikkate değer bir eserdir. Ayrıca Abdullah Şevket, eserleri ile son dönem Osmanlı düşüncesinde etkili olmuş bir düşünürdür. Bu sebeple ahlak düşüncesinin devamlılığını ortaya koymak ve Osmanlı Türkçesinde yazılan eserleri tespit edip çeviri yazısını yapmak önem arz etmektedir. Eserin içinde önemli yer tutan ahlak, sosyal bir varlık olan insanın toplum içinde mutlu huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için oluşturulan kurallar bütünü olarak ifade edilebilir. İnsan için önemli olan ahlak, her dönemde üzerinde durulan önem verilen bir konu olmuştur. Osmanlı’nın son döneminde İslam düşünce geleneği üzerine yaşayan Abdullah Şevket’in o dönem içerisinde Kur’an ve sünnet çerçevesinde ahlak kavramına bakış açısını öğrenmek, anlamak ve değerlendirmek bu tezin önem verilen hususlarındandır.
Transliteration and evaluation of Abdullah Şevket's work titled Ahlak-ı Dini
Keywords: Ahlak, Din, Felsefe Tarihi, İslam, Abdullah Şevket