KEMOTERAPİ ALAN HASTA YAKINLARINDA DEPRESYON - Kaçan Softa, Havva; Çeli̇k, Aslı; Başbi̇len, Halil (Saglik Akademisi Kastamonu, 2016)
ÖZETAmaç: Araştırma, kemoterapi alan hasta yakınlarının depresyon düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu devlet hastanesi kemoterapi servisinde 1 Aralık 2013-10 Ocak 2014 tarihleri arasında  kemoterapi almak için başvuran 50 hasta araştırmanın örneklemi oluşturmuştur. Verilerin toplanması için hasta yakınlarını tanımlayıcı özellikleri içeren sorular ile hasta yakınlarının yaşadığı güçlüklerin belirlenmesi için Beck  Depresyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında man whitney-u, kruskall whallis testi ve man whitney-u testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hasta yakınlarının depresyon düzeyi (X=14,880 ± 8,240)  orta olarak saptanmıştır. Bağımsız değişkenlerden hasta yakınının gelir düzeyi yüksek olanların depresyon puan ortalaması  gelir düzeyi düşük olanlara göre düşük, 50 yaş ve üstü hasta yakınlarının depresyon puan ortalamaları, 17-35 yaş aralığında olan hasta yakınlarının depresyon puan ortalamalarından yüksek, üniversite mezunu olanların puan ortalaması diğer eğitim durumlarına göre düşük, hekimden bilgi alanların hemşireden bilgi alanlara göre puan ortalamaları düşük, bakım vermek için bilgi alan hasta yakınlarının bilgi almayanlara göre puan ortalaması düşük, bakım verme süresi arttıkça depresyon puan ortalamalarının da artmakta olduğu saptanmıştır(p>0.05). Sonuç: Bu bulgular ışığında, kemoterapi alan hasta yakınlarına psikososyal yönden destek sağlanması önerilebilir.
Keywords: cancer patient; Medicine (General); kemoterapi; patient’s relatives; Kemoterapi; Kanserli Hasta; Hasta Yakını; Depresyon; Nursing; kanserli hasta; chemotherapy; R5-920; depresyon; Chemotherapy; Cancer Patient; Patient’s Relatives; Depression; hasta yakını; depression; Hemşirelik; 3. Good health