Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi - Kirmaci, Volkan; Gülsevi̇nçler, Ekrem; Kaya, Hüseyin (Nevsehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2017)
Dondurarak kurutma sonucta elde edilen urunun kalitesine gore en iyi kurutma teknolojisidir. Fakat, bu yontem pahalidir ve islemin yuksek maliyeti nedeniyle endustriyel olcekte uygulanmasi sinirlidir. Ayrica, dondurarak kurutma islemi, kurutma suresi, basinc, numune kalinliklari, hazne sicakligi, numune sicakliklari ve bagil nem miktari gibi farkli parametrelere baglidir. Bu yuzden dondurarak kurutma islemi icin nem icerigi, nem orani ve kurutma orani gibi kurutma davranislarinin belirlenmesi oldukca karmasiktir. Bu makalede dondurarak kurutmanin karmasik yapisi icin Taguchi metodu onerilmistir. Taguchi metodu, Taguchi’nin her L9 dikey sirasi ile gerceklestirilen her deneyin, dondurarak kurutma isleminde elmalarin nem icerigi, nem orani ve kurutma davranislari tahmini icin gelistirilmistir. Islem parametrelerinin etkisi ve optimal unsur ayarlarini belirlemek icin sinyal goruntu orani ve varyans analizi gerceklestirilmistir. Son olarak, nem icerigi, nem orani ve kurutma orani icin Taguchi metodunun onaylama testleri gerceklestirilerek basariya ulastigi dogrulanmistir.
Keywords: Engineering; ANOVA; Freeze drying; Taguchi method; ANOVA: Dondurarak kurutma; Taguchi metodu; ANOVA; Mühendislik; Freeze drying; Taguchi method; Dondurarak kurutma; General Medicine; Taguchi metodu