Orman yönetim sertifikası uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri (Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü örneği) - Genç, Adem (Kastamonu Üniversitesi, 2014)
Bu çalışmada FSC sistemine göre sertifikalandırılmış Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 orman işletme müdürlüğündeki sertifikalandırma sürecinde karşılaşılan sorunlar ortaya konulmuş ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Sorunlar sertifikasyon çalışması yapılan birimlerdeki personel ile yapılan anketlerden ve FSC kuruluşunun raporlarından elde edilmiştir. Sertifikalandırma sürecinde karşılaşılan sorunlar kamu kaynaklı, bölge kaynaklı ve paydaş kaynaklı sorunlar olarak üç kategoriye ayrılmıştır. Sonuç olarak, sertifikalandırmanın çıkış noktası olan uluslararası sözleşmelerin tam olarak uygulanabilmesi için hem kamu görevlilerine hem de paydaşlara verilen eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca orman yönetim planlarının yapımı ve uygulanmasında bölgesellik yanında küresel gerekliliklerin entegrasyonunun sağlanması ve paydaşların etkin katılımı desteklenmelidir. Ormancılık faaliyetlerinde yer alan paydaşların farklı alanlarda geliştirilecek mikro kalkınma planları ile gelir düzeylerinin yükseltilerek sürece uyumunun artırılabileceği düşünülmektedir.
Problems and solution recommendations on forest management certification applications (A Case Study of Kastamonu Forest Regional Directorate)