ÖĞRETMENLERİN ÇOK KÜLTÜRLÜ ÖZYETERLİK ALGISI VE OKUL İKLİMİ İLE MÜLTECİ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ - DOLAPCI, Erhan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin çokkültürlü özyeterlik algısı ve okul iklimi ile mülteci öğrencilerin eğitiminde öğretmen tutumları arasındaki ilişkileri saptamak ve bazı değişkenlere göre incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kastamonu il ve ilçeleri ile Karabük il ve ilçelerindeki ilkokul ve ortaokullardan ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 450 sınıf ve branş öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla “Çok Kültürlü Eğitime Yönelik Özyeterlik Algısı Ölçeği”, “Okul İklimi Anketi” ve “Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeği” olmak üzere 3 farklı ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin çok kültürlü özyeterlik algılarının, mültecilere yönelik tutumlarının ve okul iklimi destekleyicilik boyutundaki algılarının yüksek olduğu; öğretmenlerin çok kültürlü özyeterlik algıları ve mültecilere yönelik tutumlarının cinsiyet, mesleki kıdem, bulunduğu okuldaki görev süresi, eğitim durumu, branş ve sosyo-ekonomik çevre değişkenlerine göre farklılaşmazken, okul iklimi alt boyutlarında farklılık olduğu; hizmetiçi eğitim değişkenine göre ise okul ikliminde farklılık yokken çok kültürlü özyeterlik algıları ve tutumda farklılık olduğu; araştırmanın bütün değişkenleri arasında anlamlı ilişkiler bulunduğu; çok kültürlü özyeterlik, okul iklimi ve hizmetiçi eğitim değişkenlerinin mültecilere yönelik öğretmen tutumlarının anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur
Keywords: Mülteci, öz yeterlik, okul iklimi, tutum