İNANÇ TURİZMİ BAĞLAMINDA SARATLI HALKININ HACI BEKTAŞ VELİ YILI FARKINDALIĞI - Deniz, Yavuz Selim; Çılgınoğlu, Hakkı; Avcı, Muharrem (TÃ¼rk KÃ¼ltÃ¼rÃ¼ AÃ§Ä±sÄ±ndan HacÄ± BektaÅ -Ä± Veli AraÅ tÄ±rmalarÄ± Uygulama ve AraÅ tÄ±rma Merkezi, 2024)
Anma ve Kutlama Programları UNESCO tarafından düzenlenen uluslararası programlardan biridir. Bu programın düzenlenme amacı kültürlerarası ilişkileri geliştirmek, hoşgörüyü arttırmak, programa dâhil edilen kişileri dünyaya tanıtmaktır. Hacı Bektaş-ı Veli’nin vefatının 750’nci Yıldönümüne tekabül eden 2021 yılı UNESCO tarafından Hacı Bektaş-ı Veli Anma Yılı ilan edilmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin doğa ve insan sevgisi Anma ve Kutlama Programlarına alınmasında önemli ölçütlerden biridir. Diğer ölçüt Bektaşilik felsefesidir. Bu araştırmada Alevi-Bektaşi kültürüne mensup olan Aksaray ili Saratlı Kasabası örnekleminde, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak 30 kişi ile görüşülmüştür. Veriler betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırmanın kapsam ve amacı itibariyle katılımcılara yöneltilen sorular farklı başlıklar altında toplanmıştır. Katılımcılardan objektif olarak kendilerini ve Aleviliği tanımlamaları istenerek insanların sosyal hayatta birbirine karşı yerine getirmesi gereken sorumlulukların ne olmasına dair düşünceleri alınmıştır. Akabinde 2021 Hacı Bektaş-ı Veli Anma Yılına ilişkin farkındalıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen veriler Maxquda programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre katılımcıların Alevi-Bektaşi inancı doğrultusunda barış, sevgi ve saygı bilincinde olduğu, birlik-beraberlik algılarının Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretileri ile örtüştüğü kanısına varılmıştır. Bununla birlikte UNESCO 2021 Hacı Bektaş-ı Veli Anma Yılına dair farkındalıklarının yüksek olduğu tespit edilirken, Anma Yılına yönelik yapılan reklam ve tanıtım faaliyetlerinin yetersiz kaldığı ortaya çıkarılmıştır.
Keywords: Alevism-Bektashism; UNESCO; Commemorations and Anniversaries Programs; Religious Tourism; Aksaray; unesco; Social sciences (General); H1-99; commemorations and anniversaries programs; Alevilik-Bektaşilik; UNESCO; Anma ve Kutlama Programları; İnanç Turizmi; Aksaray.; AZ20-999; faith tourism; History of scholarship and learning. The humanities; haji bektash veli; aksaray