Elektrikli Araçlarda Kullanılan Tekerlek İçi Fırçasız Doğru Akım Motoru İçin Sürücü Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi - Eker, Kadir (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmada, elektrikli araç uygulamaları için 2500 W gücünde, 32 kutuplu dıştan rotorlu üç fazlı Fırçasız Doğru Akım Motorunun (FDAM) hız kontrolünü gerçekleştiren bir motor sürücü devresi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen motor sürücüsü, ARM tabanlı STM32F407G geliştirme kartı üzerine gömülü bir PID kontrol algoritması ile çalışmaktadır. Sürücü, alan etkili sensörlerden elde edilen geri besleme sinyallerini kullanarak motor hızını 0 ile 615 d/d aralığında hassas bir şekilde kontrol etmektedir. Motor sürücüsünün evirici katında IGBT güç anahtarları tercih edilmiştir. IGBT anahtarlarının aşırı ısınarak zarar görmesinin engellemek için sıcaklık sensörü ile izlenmekte ve aşırı ısınma durumunda sürücü devresinin enerjisi kesilmektedir. Ayrıca akım sensörü ile aşırı akım durumları algılanarak yine sürücü devresinin enerjisi kesilmektedir. Geliştirilen bu koruma önlemleri, motor sürücüsünün güvenliğini artırmış ve uzun süreli çalışma koşullarında güç anahtarlarının zarar görmesi engellenmiştir. Tasarlanan motor sürücü devresi, elektrikli araç teknolojileri alanında yüksek güç ve düşük hız uygulamaları için güvenilir bir çözüm sunmaktadır.
Design and realization of a driver for in-wheel brushless direct current motor used in electric vehicles
Keywords: Elektrikli araçlar; Motor sürücüsü; Hız kontrolü; FDAM