Aşındırıcı Su Jeti İle Kesme İşleminin Parçacık Sürü Optimizasyonu İle Modellenmesi - KARTAL, Fuat (My University, 2024)
Aşındırıcı su jeti (ASJ) ile kesme işleme parametrelerinin matematiksel ve deneysel olarak parçacık sürü optimizasyonu ile Matlab programında analiz edilecektir. Alüminyum bakır alaşım plakalar ve PLA polimer plastik malzemelerin aşındırıcı su jeti ile kesiminde, işleme parametrelerinin yüzey kalitesine etkisi incelenecektir. Bir önceki projede genetik algoritma ile modellemesi yapılan su jeti parametrelerinde genetik algoritmanın sınırlı olduğu tespit edildi. Regresyon ve derin öğrenme algoritmaları ile yeni bir çalışma yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada ayrıca üç boyutlu yazıcıda üretilen plastik 10 mm kalınlığında içi tam dolu PLA dan üretilmiş plakalar su jeti ile delme kesme işlemleri yapılacaktır. Literatürde henüz üç boyutlu yazıcı ile üretilmiş parçaların kesim işlemi su jeti ile yapılmadığından bu çalışma ilk olacaktır.