TÜRKİYE’DE İLKOKUL DÜZEYİNDE COĞRAFYA EĞİTİMİ ALANINDAKİ ÇALIŞMALARIN İÇERİK DEĞERLENDİRMESİ - DEMİRBAŞ, İbrahim; AYDINÖZÜ, Duran (International Social Sciences Education Journal, 2022)
Arka Plan: Ülkemizdeki coğrafya eğitimiyle ilgili pek çok çalışma yapılmıştır. Ancak öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıklar ilkokul döneminde kazandırılmaktadır. İlkokul dönemine yönelik “coğrafya eğitimi” ile ilgili yapılan çalışmaların değerlendirilmesine ilişkin herhangi bir bilimsel araştırmaya rastlanılmamıştır. Amaç: Araştırmamızın amacı Türkiye’de ilkokul düzeyinde coğrafya eğitimi alanında yapılan çalışmaların içerik değerlendirmesi yapılarak ilkokul düzeyinde coğrafya eğitiminin mevcut ve gelecekteki durumunu belirlemektir. Yöntem: Araştırmada tüm belgeleri incelemek ve değerlendirmek için kullanılan sistemli bir yöntem olan doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Bulgular: Doküman olarak ilkokul düzeyinde coğrafya eğitimi alanında yapılan makaleler, bildiriler, kitap/kitap bölümleri, yüksek lisans ve doktora tezleri olmak üzere 111 çalışma incelenmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, ilkokul düzeyinde coğrafya eğitimi ile ilgili çalışmaların en fazla yüksek lisans tezi üzerine ve çalışmaların en fazla 2019 yılında yapıldığı görülmektedir. Ayrıca en fazla tez Gazi Üniversitesi, en fazla makale ise Marmara Coğrafya Dergisi’nde yayımlandığı tespit edilmiştir. Çalışmalarda çoğunlukla kavram algılama/yanılgısı ve ilköğretimde/ilkokulda coğrafya eğitimi/öğretimi konuları ele alınırken, Çalışmlarda kullanılan yöntemin en fazla betimsel tarama yöntemi oluşturmuştur.
Keywords: Coğrafya eğitimi; ilkokul; ilkokul eğitimi; içerik değerlendirmesi; Primary school; primary school education; geography education; content evaluation; Eğitim Üzerine Çalışmalar; Studies on Education; 4. Education