Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının akademik başarı ve utangaçlık düzeylerine etki eden çeşitli değişkenlerin incelenmesi (Kastamonu örneği) - Kahveci, Özkan (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Bu araĢtırmada; Sosyal Bilgiler Öğretmen adaylarının akademik baĢarı ve utangaçlık düzeylerine etki eden çeĢitli değiĢkenler araĢtırılmıĢtır. AraĢtırmanın çalıĢma grubunu, 2013 – 2014 Eğitim Öğretim yılı I. kanaat döneminde Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünde 1-2-3. ve 4. sınıfta okuyan araĢtırmaya gönüllü olarak katılan 329 öğretmen adayı oluĢturmaktadır. Sosyal Bilgiler Öğretmen adaylarına iki bölümden oluĢan ölçek uygulanmıĢtır. Ölçeğin ilk bölümü, araĢtırmacı tarafından hazırlanan “KiĢisel Bilgi Formu”, ikinci bölümünü ise ilk kez Cheek (1990) tarafından geliĢtirilen 13 maddelik “Shyness Scale”in “Güngör (2001)” tarafından Türkçe‟ye uyarlama ve geliĢtirme çalıĢmaları yapılan 20 maddelik “Utangaçlık Ölçeği (UÖ)” oluĢturmaktadır. Ayrıca utangaçlığın nedenlerini, akademik ve iĢ baĢarısına etkilerini belirleyebilmek için utangaç ve atılgan 35 öğretmen adayı ile yüz yüze görüĢme yapılmıĢtır. ÇalıĢma sonucunda, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin akademik not ortalamasının; cinsiyete, öğrencilerin üniversite öğrenimleri boyunca kaldıkları yere göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuĢtur. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünde okuyan öğrencilerin babalarının çalıĢma durumuna, üniversite masraflarının karşılanma durumuna, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümünü tercih etme nedenlerine ve öğrencilerin sosyal faaliyetlere katılma durumlarına göre utangaçlık düzeyleri anlamlı farklılık göstermektedir. Utangaçlık düzeyinin akademik not ortalamasına etkisi görülmemiş iken; öğrencilerle yüz yüze görüşmeler sonucu yapılan değerlendirmede utangaçlık düzeyinin akademik başarıyı ve iş başarısını etkilediği tespit edilmiştir.
Research over the various factors which affect the academic success and shyness levels of social science teacher candidates (Kastamonu case)