Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Danofloksasinin Farmakokinetiği Ve Biyoyararlanımının Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Son yıllarda kültür balıkçığındaki büyüme bakteriyel hastalıkların yaygınlaşmasına neden olmuştur. Balıklara özgün antibiyotik olmadığı için bakteriyel hastalıklarda kullanılan antibiyotikler diğer türlerden uyarlanmaktadır. Bu da tedavide başarısızlığa veya toksisiteye neden olabilir. Ayrıca gıda değeri olan hayvanlarda antibiyotiklerin farmakokinetiklerinin belirlenmemesi ilaç kalıntısına ve antibiyotiklere karşı direnç gelişimine neden olur. Danofloksasin gram negatif ve gram pozitif bakterilere karşı oldukça etkili florokinolon grubu antibiyotiktir. EMEA tarafından balıklarda kullanımı önerilmesine rağmen gökkuşağı alabalıklarında farmakokinetiğine rastlanılmamıştır. Bu araştırmanın amacı gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) danofloksasinin damar içi, kas içi ve oral yolla uygulanmasını takiben farmakokinetiği ve biyoyararlanımını belirlemektir. Çalışmada her örnekleme zamanında toplam 6 adet balık olacak şekilde toplam 270 adet sağlıklı gökkuşağı alabalığı kullanılacaktır. Balıklara İV (kaudal ven), İM (epaxial kas) ve OR (gastrik gavaj) yolla 10 mg/kg dozda danofloksasin uygulanacaktır. Kan örnekleri MS-222 (tricaine methane sulphonate, 200 mg/L) anestezi altında uygulama öncesi (0. saat, kontrol) ve ilaç uygulamalarını takip eden 15., 30. dakikalar ile 1., 2., 4., 8., 12., 24., 36., 48., 72., 96., 120. ve 144. saatlerde kaudal ven’den alınacaktır. Elde edilen plazma örneklerinden danofloksasin düzeyi HPLC-UV yardımıyla belirlendikten sonra konsantrasyon-zaman eğrileri çizilerek ilgili farmakokinetik parametreler Winnonlin programı kullanılarak hesaplanacaktır.