Üniversite Öğrencilerinin Siber Güvenlik Davranışlarının İncelenmesi - KARACI, Abdulkadir; AKYÜZ, Halil İbrahim; BİLGİCİ, Göksel (Kastamonu Egitim Dergisi, 2017)
Siber guvenlik, bilgi kaynaklarinin korunmasini ve kisinin kendisi de dahil olmak uzere diger varliklarin korunmasini kapsamaktadir. Bu calismada, bilisim teknolojileri ile ilgili bir bolumde ogrenim goren universite ogrencilerinin siber guvenlik davranislari farkli degiskenler acisindan incelenmistir. Calisma gurubunu bir devlet, bir vakif universitesinin Bilgisayar Muhendisligi ile Bilgisayar ve Ogretim Teknolojileri Ogretmenligi (BOTE) bolumlerinde ogrenim goren toplam 170 ogrenci olusturmaktadir. Verilerin toplanmasinda Siber Guvenlik Olcegi (SGO) kullanilmistir. Calismanin sonuclarina gore ogrencilerin siber guvenlige yonelik davranislarinin siber guvenligi saglayacak duzeyde oldugu gorulmektedir. Faktorlere gore daha ayrintili bir inceleme yapildiginda, ogrenciler kisisel gizliliklerini koruyabilmektedirler. Ayrica guvenilmeyen uygulamalardan kacinmakta ve guvenlik icin onlem alabilmektedirler. Bunun yani sira kredi karti veya banka karti gibi odeme bilgilerini koruyabilmekte ve Internet uzerinde gezinirken arkalarinda iz birakmamaktadirlar. Erkek ve kizlarin siber guvenlik davranislari arasinda anlamli bir farklilik yoktur. Kisisel guvenligi koruma faktoru acisindan BOTE bolumunde kizlar, Bilgisayar Muhendisligi bolumunde ise erkekler daha olumlu siber guvenlik davranisina sahiptirler. Internet-bilgisayar guvenlik egitimi alan veya bu konuda is deneyimi olan ogrencilerin siber guvenlik davranislari daha olumludur. Farkli siniflarda ogrenim goren ogrencilerin siber guvenlik davranislari arasinda anlamli bir farklilik bulunmamaktadir. Meslek lisesinden mezun olan ogrencilerin iz birakmama faktoru acisindan genel/duz liseden mezun olan ogrencilere gore daha dikkatli olduklari gorulmektedir.