Melamin ve Üre Formaldehit Tutkalı ile Üretilmiş Yonga Levhaların Bazı Fiziksel ve Mekanik Özellikleri - KAYMAKCI, Alperen; DOĞAN, Kadir (Bartin Orman Fakultesi Dergisi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, farklı melamin içeriğine sahip üre formaldehit (UF) tutkalı ile üretilen yonga levhaların bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, 8x2100x2800 mm boyutlarında yonga levha üretimi gerçekleştirilmiştir. Yongalevha üretiminde üretim reçetesine bağlı olarak yüzeylerde ve orta tabakada farklı oranlarda melamin içeriğine sahip tutkallar kullanılmıştır. Burada elde edilen verilere göre yüzey ve orta katmanlardaki melamin içeriğinin artmasına bağlı olarak levha gruplarında 24 saatlik kalınlığına şişme oranlarının azaldığı tespit edilmiştir. Mekanik özelliklere ilişkin verilere göre; melamin ile modifiye edilen üre formaldehit reçineleri ile üretilen yonga levhaların mekanik özelliklerinin genel olarak iyileştiği tespit edilmiştir. Serbest formaldehit emisyon değerlerinin artan melamin içeriğine bağlı olarak artış gösterdiği tespit edilmiştir.