Zaman yönetiminin girişimcilik eğilimi üzerindeki etkisi: Lisans öğrencilerine yönelik bir araştırma - Baigzad, Mohammad Rahiq (Kastamonu Üniversitesi, 2019)
Çalışmanın amacı; zaman yönetiminin girişimcilik eğilimi üzerindeki etkisini incelemektir. Zaman yönetimi bireylerin zaman bazında kendilerine ait faaliyetleri yönetmelerini ifade eder. Zaman yönetimi; zaman planlaması, zaman tutumu ve zaman harcattırıcıları boyutlarıyla temsil edilmiştir. Girişimcilik; refah yaratmak için fikirlerin hayata geçirilmesi sürecidir. Girişimcilik eğilimi, belirsizliğe tolerans gösterme, bağımsızlık ihtiyacı, risk alma, yaratıcılık, yenilikçilik, içsel kontrol odağı, insanlarla ilişki ve başarma ihtiyacı boyutlarıyla ölçülmüştür. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 3. ve 4. sınıflarda öğrenim gören 260 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Bulgulardan; zaman yönetimi boyutlarıyla girişimciliğin belirsizliğe tolerans ve başarma ihtiyacı boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ve zayıf ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak; zaman yönetiminin zaman tutumu ve zaman harcattırıcıları boyutlarının öğrencilerin belirsizliğe tolerans gösterme kabiliyetlerini negatif yönden anlamlı bir şekilde etkilediği belirlenmiştir.
The effect of time management on entrepreneurship tendancy: A survey on undergraduated students
Keywords: Zaman yönetimi, girişimcilik eğilimi, Sakarya Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi