Altyapı ve iktisadi büyüme ilişkisi üzerine ekonometrik bir analiz - Ylmaz, Tuğba (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmada 2011-2020 yılları için üst orta gelirli ülkeler göz önünde bulundurularak altyapının iktisadi büyüme üzerindeki etkisi Barro (1990)’a dayanan içsel büyüme modeli çerçevesinde incelenmiştir. Analizde ulaşım, telekomünikasyon ve enerji altyapı türleri ele alınarak dinamik panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. İlgili altyapı türlerinin her biri için farklı modeller kurularak dinamik panel veri yöntemlerinden biri olan sistem GMM tahmincisi ile analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen tahmin sonuçlarına göre telekomünikasyon ve enerji altyapısının iktisadi büyüme üzerinde etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır
Keywords: Altyapı, iktisadi büyüme, dinamik panel veri