ÇEKİRDEK KAPADOKYA BÖLGESİNDE ATLI DOĞA YÜRÜYÜŞÜ FAALİYETLERİNE KATILAN TURİSTİK TÜKETİCİLERİN PROFİLİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA - BELBER, Burcu Gülsevil; ERDOĞAN, Yakup (ACC Publishing, 2019)
Bu araştırma, Çekirdek Kapadokya olarak adlandırılan Nevşehir’deki, atlı doğa yürüyüşü aktivitelerini gerçekleştiren işletmeleri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin profilini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan anket, 21 soru ve 5’li Likert ölçekli 2 ifadeden oluşmuş, yüz yüze anket tekniğiyle uygulanmıştır. 203’ü yerli, 203’ü yabancı 406 turistle yapılan anketler, frekans dağılımları ile bağımsız örneklem t testinden faydalanılarak incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre yerli ve yabancı turistler arasındaki farklılıklar incelendiğinde; yerli turistlerden işçilerin, yabancı turistlerden memurların; yerli turistlerden 2000TL’den az ve 2000-3000TL gelire sahip olanların, yabancı turistlerden 2000-4000$ gelire sahip olanların; yerli turistlerden Ankara’dan gelenlerin, yabancı turistlerden Çin’den gelenlerin yoğunlukta olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yerli turistlerin daha çok aileleriyle, bağımsız olarak; yabancı turistlerin ise arkadaşlarıyla birlikte, seyahat acentesiyle-bağımsız seyahat ettikleri belirlenmiştir. Yerli turistlerin atlı doğa yürüyüşü tesislerini çoğunlukla eğlence, yabancıların ise farklı biniş tarzlarını öğrenme amacıyla ziyaret ettikleri görülmüştür. Atlı doğa yürüyüşü tesislerini, yerli turistlerin geldikten sonra öğrendiği, yabancıların ise internetten öğrendiği görülmüştür. Söz konusu çalışmanın bulgu, yorum ve önerilerine uygun şekilde hizmetlerin hazırlanıp sunulması durumunda, belirtilen turist profilini tatmin edecek bir işletme ortamı oluşturulabilecektir. Bu sayede hem işletme imajının hem de kârlılığının olumlu yönde etkileneceği düşünülmektedir.
Keywords: Turistik tüketici profili; Equestrian trekking activities; Touristic consumer profile; Atlı doğa yürüyüşü; Cappadocia; Kapadokya