ANADOLU KESTANESİ (Castanea sativa)’NDE RAKIMA BAĞLI VARYASYON - ÖZDİKMENLİ, Gizem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma Kastamonu’ya bağlı Abana ilçe sınırları içerisindeki Anadolu Kestanesi (Castanea sativa) yapraklarının morfolojik, mikromorfolojik ve anatomik ölçümlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma karışık (meşe, kayın, gürgen, karaçam, sarıçam) meşcerelerde, orta (%41-70) ve tam kapalı (%71-100) meşcerelerde yapılmıştır. Bu çalışma kapsamında morfolojik ölçümler için bazı yaprak parametrelerinden, lamina (yaprak ayası) genişliği, petiol (yaprak sapı) uzunluğu, lamina uzunluğu, yaprak uzunluğu, lateral (yanal) damarlar arasındaki mesafe, diş genişliği, diş uzunluğu, yaprak sapı ile yaprak tabanı arasındaki açı, ana damar ile yan damar arasındaki açı ölçülmüştür. Mikromorfolojik ölçümler için SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) ile belli yükseklik kademelerinden toplanan yaprakların stomaların stoma boyu, stoma eni, stoma por açıklığı boyu, stoma por açıklığı eni, stoma boyunun stoma enine oranı ve stoma yoğunluğu değerleri incelenmiştir. Son olarak anatomik ölçümler için farklı yükselti kademelerinden alınan odun örneklerinde Lif Boyu, Lif Çeper Kalınlığı, Elastiklik Katsayısı, Rijidite Katsayısı, Mühlstep Oranı ve Runkel Oranı, Lif Çapı, Lümen Genişliği, Keçeleşme Oranı, ‘F’ Faktörü değerleri incelenmiştir. Ölçümleri yapılan Anadolu kestanesi yapraklarının rakıma bağlı varyasyonlarını belirlemek için istatistiksel analizler yapılmış ve çalışılan karakterler bakımından rakıma bağlı olarak en az % 95 güven düzeyinde farklılıklar çıktığı görülmüştür
Keywords: Anadolu Kestanesi, morfoloji, rakım, stoma