KOBİ'lerdeki yenilik uygulamaları ve engellerinin belirlenmesi ve analizi: Gaziantep İli örneği - Tohum, Enes Uğur (Kastamonu Üniversitesi, 2016)
Son zamanlarda yönetim alanında yenilik kavramı üzerinde oldukça durulmakta ve bu kavram araştırmacılar tarafından fazlaca ilgi görmektedir. Teknolojide ortaya çıkan gelişmeler, ürün çeşitliliği ve müşteri isteklerindeki belirsizlik, organizasyonları yenilik konusunda farklı düşünmeye itmiş ve organizasyonlar farklı stratejiler geliştirmek zorunda kalmıştır. Faaliyette bulundukları pazarda sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlamak ve korumak için, ürün, süreç, pazarlama ve organizasyon gibi yenilik türlerinde sürekli yenilik yapma ihtiyacı duymaktadırlar. Organizasyonlar yenilik faaliyetlerini gerçekleştirirken organizasyon içi ve organizasyon dışı yenilik engelleri ile karşılaşırlar. Organizasyon karşılaştıkları yenilik engellerini aşabilmek için, engellerin ve nasıl aşılacağının iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Yenilik faaliyetlerinde karşılaşılan bu engeller yardımcı kurum, kuruluş ve bazı destekler ile önemli ölçüde aşılabilir. Tezde yenilik kavramı, yenilik türleri, KOBİ’lerin karşılaştıkları organizasyon içi ve organizasyon dışı yenilik engelleri kısaca ele alınacaktır. Daha sonra konu ile ilgili durum tespitine yönelik tanımlayıcı bir analize yer verilecektir.
Determination and analysis of obstacles and practices of innovation in smes: A case study of Gazi̇antep Province