Akut kan akımı kısıtlama antrenmanlarının güç çıktısı ve ağırlık hızı üzerine etkisinin incelenmesi - Gürses, Demet Öcalan (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu tezin amacı ağırlık ile uygulanan kan akımı kısıtlama antrenmanı yönteminin klasik ağırlık çalışmasına göre kas-sinir aktivite pozitif ve negatif ivme ve güç çıktısı üzerine etkisi değerlendirmek olmuştur. Çalışma 8’i erkek yaş=21,38±1,51 yıl; boy=173,75±7.57 cm; vücut ağırlığı=74,99±9,59 kg; vücut yağ yüzdesi = % 12,94 ± 3,46;, 9’u kadın (yaş=22,33±1,41 yıl; boy=163,00±5,85 cm; vücut yağ yüzdesi=% 21,50 ± 3,82) katılımcı ile tamamlamıştır. Tekrarlı ölçümlerin değerlendirilmesin zaman, grup ve zaman×grup etkileşimleri tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ile hesaplanmıştır. Tüm hesaplamalarda anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular üst ve alt ekstremite sırasıyla ekstansiyon; F=117,539, p =,000, η2:,887 ve , fleksiyon F=105,496, p =,000; ekstansiyon F=73,672 , p =,000 , η2:,831, fleksiyon F=162,108, p =,000 , η2:,915 büyük etki gücü ile HİP lehine istatiksel olarak farklılık bulunmuştur. İvme sonuçları incelendiğinde skuat hareketinde ekstansiyon evresinde HİP antrenmanı lehine F=5,794 , p =,029 , η2:,279, fleksiyon evresinde ise KAK antrenmanı lehine F=8,975 , p =,009 , η2:,211 büyük etki gücü farklılıklar bulunmuştur. Bench press hareketinde ivme sonuçlarında ise ekstansiyon evresinde antrenman yöntemi bakımından farklılık tespit edilememiştir (F=2,540 , p =,132 , η2:,145, fleksiyon evresinde ise KAK antrenmanı lehine F=10,777 , p =,005 , η2:,418 istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak KAK antrenmanı klasik hipertrofi antrenmanına göre akut egzersiz sırasında güç bakımından avantajlı olmadığı buna karşın skuat ve bench press hareketlerinin fleksiyon evresinde hız bakımından avantaja sahip olduğu ortaya çıkmıştır. KAK antrenmanın spora özgü antrenmanlarda kullanılması mekanik stres bakımından etkili olmayabilir.
The investigation of the effect of acute blood flow restriction trainings on power output and weight speed
Keywords: Kan akımı kısıtlama, Ağırlık Antrenmanı, Hipertrofi